Pod Barczewem powstaje największa piekarnia w Polsce

Wybudowany zakład ma powierzchnię około 21 tysięcy metrów kwadratowych i będzie w pełni zautomatyzowany. Docelowo wygeneruje zatrudnienie na poziomie 150 osób. Zakład posiada własny młyn i silosy, jest przyjazny środowisku, wyposażono go m.in. w urządzenia odzyskujące ciepło. Koszt inwestycji to 50 mln złotych, z czego 20 mln pochodzi z funduszy unijnych. Piekarnia ruszy za około trzy miesiące.

Piekarnia Tyrolska powstała w Olsztynie w 1989 roku. Sprowadzono do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu, co dało pomysł nazwy. Na początku był tylko jeden mały piec. Praca trwała 24 godziny na dobę. W roku 2007 firma zakupiła w Niemczech pierwszy piec typu MIWE-THERMOROLLOMAT. W ten sposób Tyrolska dołączyła do największych piekarń w świecie, stosujących masowo wielopoziomowe, termoolejowe piece przelotowe. Zakład posiada obecnie dwa tego typu piece, gwarantujące najwyższą jakość pieczywa i 100 sklepów w województwie warmińsko-mazurskim. Wszystkie produkty powstają jedynie na naturalnym wytwarzanym w zakładzie zakwasie. Piekarnia nie używa substancji przedłużających trwałość produktów.


w.uw.olsztyn.pl